Nowotwór/rak jajnika Strona Główna Nowotwór/rak jajnika
Wszystko o chorobie nowotworowej - rak jajnika

Pomoc technicznaPomoc techniczna  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta dla chorych na nowotwory
Autor Wiadomość
emgoro 
Robert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 7321
Skąd: Szczecin
Wysłany: |9 Cze 2007|, o 22:27   Dieta dla chorych na nowotwory

Wzrasta liczba dowodów na to, że odpowiednie odżywanie może zwiększyć
efektywność leczenia raka. Niestety, niewielu pacjentów o tym wie
Odpowiednia dieta pomaga w walce z rakiem, ale bardzo niewielu chorych
otrzymuje porady, jak zmienić swój jadłospis. Nowe badania pokazują, jak ważne
w zmaganiach z tą chorobą jest właściwe odżywianie się.
Znaczenie zdrowego jedzenia w profilaktyce nowotworowej dostrzegają już niemal
wszyscy. ¦wiatowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) poświęcił temu problemowi 650-
stronicową „biblię” wypełnioną tysiącami wyników badań. A jeszcze do niedawna
nikt nie zwracał uwagi na odpowiednią dietę.
Coraz więcej jest dowodów na to, że sposób odżywiania się pacjenta może mieć
wpływ na przebieg choroby. Nowy raport Funduszu, który ma ukazać się w
przyszłym roku, po raz pierwszy będzie zawierał rozdział o żywieniu osób
zmagających się z rakiem. Jak na razie te istotne informacje nie docierają
jednak do samych zainteresowanych.

Niedawna ankieta Bristol Cancer Help Center, pozarządowej organizacji znanej z
holistycznego podejścia i promowania zdrowego żywienia w walce z nowotworami,
pokazuje, że 83 procent pacjentów nie otrzymało od lekarzy żadnych wskazówek co
do diety. 38 procent osób, które same zmieniły swój jadłospis w związku z
chorobą, spotkało się z krytyczną lub niechętną reakcją ze strony doktora lub
pielęgniarki.

Niektórzy eksperci sądzą, że odpowiednie odżywianie się powinno być częścią
leczenia nowotworów w takim samym stopniu, jak lekarstwa czy operacje. Dlaczego
więc zwraca się na nie tak mało uwagi? Przyczyna leży po części w braku
wiarygodnych badań. Ale równie ważnym powodem jest to, że – w odróżnieniu od
farmaceutycznych rozwiązań – przemysł nie zarobi pieniędzy na terapii, której
podstawę stanowi zdrowy rozsądek. Nie chodzi tu bowiem o żadne dziwaczne
nowinki. Michael Gearin-Tosh, naukowiec z Oksfordu, był pewien, że uda mu się
pokonać złośliwego szpiczaka za pomocą diety składającej się z soków warzywnych
i surowego czosnku. Większość lekarzy była mocno sceptyczna (Gearin-Tosh zmarł
w zeszłym roku wskutek zatrucia krwi). Bardziej przekonujące i rozsądne jest
założenie, że utrzymanie wysokiego poziomu odżywiania i stałej wagi w trakcie
oraz po kuracji może zwiększyć efektywność leczenia.
„Codziennie obserwujemy, jak dzięki zdrowej diecie ludziom poprawia się
samopoczucie fizyczne i psychiczne”– mówi Liz Butler, technolog żywienia w
Bristol Center. Simon Cawthorn, konsultant ds. chirurgii piersi w szpitalu
Frenchay w Bristolu idzie jeszcze dalej: „Są dowody na to, że pewne potrawy
bardziej niż inne pomagają pacjentom w walce z rakiem i zmniejszają ryzyko
nawrotu choroby”.

Wyniki australijskich badań, opublikowane w 2003 roku w
periodyku „International Journal Of Cancer”, wskazują, że kobiety z nowotworem
jajnika, które jadły dużo warzyw, miały większą szansę na dłuższe przeżycie,
podczas gdy pacjentki, które spożywały duże ilości nabiału, były bardziej
narażone na przedwczesną śmierć.


Analiza badań dotyczących raka piersi pokazuje, że w pięciu przypadkach na
osiem wystąpił związek między zwiększonym spożyciem owoców i warzyw a wyższymi
wskaźnikami przeżywalności. Ponadto ogłoszone w zeszłym roku wyniki dużej
amerykańskiej próby 2437 kobiet po menopauzie we wczesnym stadium raka piersi
dowodzą, że pacjentki, które oprócz konwencjonalnej terapii otrzymały także
dietetyczne zalecenie ograniczenia spożycia tłuszczów, rzadziej doświadczały
nawrotu choroby niż pacjentki, którym tego nie powiedziano. Różnica ta
zaznaczyła się zwłaszcza w grupie kobiet, u których nowotwór piersi nie miał
związku z zaburzeniami hormonalnymi. „To doniosłe odkrycie. Zmieni ono opinię
świata medycyny – ocenia Richard Rainsbury, specjalista chirurgii piersi w
Szpitalu Hrabstwa Hampshire w Winchester, który chciałby przeprowadzić podobne
badania w Wielkiej Brytanii. – Do tej pory we wszystkich badaniach nad
nowotworem piersi pytano kobiety, co jadały przed zachorowaniem. To była
pierwsza próba ingerencyjna i na pewno trudno będzie środowisku zignorować te
wyniki”.

Przeprowadzenie eksperymentu polegającego na wpływaniu na sposób odżywiania
nastręcza wiele trudności, twierdzi dietetyczka Barbara Parry z zespołu dra
Rainsbury’ego. „Farmaceutyki generują ogromne pieniądze, które potem są
inwestowane w badania. Przy interwencji dietetycznej nie tak łatwo jak w
testach leków dostrzec przyczynę i skutek, a żadna firma nie czerpie z tego
zysków – zauważa Parry. – Patenty przyznawane są rzadko, trudno więc zdobyć
środki. Poza tym eksperymenty z dietą przynoszą efekty dopiero po dłuższym
czasie, nawet po pięciu latach, podczas gdy wyniki testów leków są szybsze i
bardziej efektowne”.

Tylko radykałowie sugerowaliby porzucenie konwencjonalnej terapii nowotworów na
rzecz samej diety. Dziwi jednak, że mimo poważnego wpływu choroby i jej
leczenia na układ pokarmowy pacjenci nie otrzymują porad na temat odżywiania
się. „Wskutek stresu, działania leków lub samej choroby może zanikać apetyt –
twierdzi Liz Butler. – U trzech czwartych respondentów naszej ankiety po
leczeniu zmieniła się waga ciała, ale tylko 15 procent otrzymało od swoich
lekarzy wskazówki, jak osiągnąć optymalną masę. A badania pokazują, że przy
nowotworach piersi nadwaga oznacza gorsze rokowania. Również niedożywienie to
gorsze prognozy: skuteczność leków jest wtedy mniejsza, pojawia się więcej
skutków ubocznych”.

Wielu uczestników ankiety Bristol Center poszukiwało informacji o właściwym
odżywianiu. „Znajdują je w książkach, czasopismach, u rodziny, przyjaciół, no i
w internecie – mówi Butler. – Problem w tym, że spora część tych danych może
być wątpliwej jakości”.

Zdrowa dieta wspiera funkcje immunologiczne i regeneracyjne organizmu. Ma także
dla pacjentów znaczenie psychologiczne – czują, że mogą coś dla siebie zrobić,
nawet gdy ciężka choroba i leczenie zdają się wypełniać całe ich życie.
Przeważająca część, 95 procent respondentów, wierzyła, że zdrowe odżywianie
pełni ważną rolę w ich powrocie do zdrowia.

U Janis Dear, wykładowczyni uniwersyteckiej z Tonbridge w Kent, w 2002 roku
wykryto trzy złośliwe guzy piersi. Po wizycie w Bristol zaczęła jeść więcej
owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, ograniczyła zaś spożycie produktów
przetworzonych. „Byłam pewna, że wcześniej odżywiałam się zdrowo, ale teraz
wiem, że w mojej diecie były niedobory żywieniowe. Nie mam wątpliwości, iż moja
reakcja na chemioterapię – którą lekarz określił jako »fenomenalną«, co
znaczyło, że nie musiałam poddawać się mastektomii –wzięła się stąd, że
zadbałam o duchowe, emocjonalne i żywieniowe potrzeby mojego organizmu. Dzięki
temu pracował on na pełnych obrotach i mógł pokonać raka”.

Co jeść, by wygrać z rakiem?

* Bristol Center, opierając się na najnowszych badaniach, zaleca chorym na
nowotwór jeść żywność organiczną, kiedy to tylko możliwe.

* Należy spożywać duże ilości: produktów pełnoziarnistych, świeżych warzyw i
owoców (8 do 10 razy dziennie), roślin strączkowych, orzechów i ziaren, ryb
oleistych, bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 (łosoś, makrela, węgorz, panga),
ziół i przypraw, olejów roślinnych tłoczonych na zimno, soków i wody (1,5 do 2
litrów dziennie).

* W umiarkowanej ilości można jeść: drób i jajka (z naturalnych hodowli),
niehodowlane białe ryby morskie (np. dorsz, flądra, halibut) oraz małe ryby
oleiste (sardynki).

* Trzeba ograniczyć do minimum: czerwone mięsa, mięsa wędzone, produkty
konserwowane i solone, jedzenie grillowane i przypalone, artykuły przetworzone
i mrożonki, kofeinę, alkohol, sól, tłuszcze trans i modyfikowane (margaryna,
zupy w proszku, batony, frytki, chrupki, dania smażone, potrawy mrożone – przyp. Onet).

Bristol umieścił na tej liście także nabiał, co wzbudziło pewne kontrowersje.

http://wiadomosci.onet.pl...2,kioskart.html
http://wiadomosci.onet.pl...2,kioskart.html
 
     
emgoro 
Robert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 7321
Skąd: Szczecin
Wysłany: |9 Cze 2007|, o 22:37   

Jedz brokuły i soję - nie zachorujesz na raka. Warzywa te mają też właściwości
lecznicze. Naukowcy udowodnili, że ich jedzenie poprawia skuteczność leczenia
nowotworów piersi i jajnika.


To przełom - uważają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Zauważyli oni, że
pewne składniki brokułów i soi hamują w organizmie produkcję białek
odpowiedzialnych za rozprzestrzenianie się komórek rakowych.

Odkrycie może mieć dwa zastosowania. Osoby zdrowe powinny jeść brokuły i soję,
by uchronić się przed ewentualną chorobą. Osoby chore mogą dietą wspomagać
leczenie.

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet. Dotyczy przede wszystkim pań
po 30. roku życia. Rak jajnika atakuje głównie kobiety w wieku menopauzalnym.

www.dziennik.pl/Default.a...ArticleId=40512
 
     
Robertus

Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 4
Wysłany: |18 Sie 2007|, o 13:41   

Z tą soją to byłbym Bardzo ostrożny. Nie dotykać tego świństwa.
 
     
Robertus

Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 4
Wysłany: |18 Sie 2007|, o 13:46   

Te niby rewelacje dotyczące wpływu diety na raka to tylko takie rozpaczliwe próby taktycznego manewru polegającego na ucieczce do przodu...
Ponieważ już dłużej nie da się ukryć, że to nie żadne predyspozycje genetyczne tylko środowisko (dieta) odgrywa decydującą rolę w rozwoju choroby to teraz zaczyna się o tym więcej mówić. Szkoda tylko, że nie za mądro.
 
     
luki404
low carb

Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 4
Wysłany: |18 Sie 2007|, o 16:42   

ja tez bym byl ostrozny co do soi a tu drobne info:

MITY I FAKT NA TEMAT SOI

Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu.
Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari.

Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi.
Fakt: Przecietne spozycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 lyzeczki do herbaty) dziennie. Azjaci spozywaja soje w malych ilosciach jako przyprawe a nie jako zamiennik potraw pochodzenia zwierzecego.

Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadaja takie same zalety zdrowotne jak tradycyjne fermentowane potrawy sojowe.
Fakt: Wiekszosc nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w celu neutralizacji toksyn zawartych w ziarnach a dodatkowo przetwarzana jest w sposób, który redukuje zawartosc protein i zwieksza poziom kancerogenów.

Mit: Przetwory sojowe dostarczaja kompletnego zestawu protein.
Fakt: Jak wszystkie rosliny straczkowe, nasiona soi zawieraja niewiele aminokwasów siarkowych methioniny i cysteiny. Dodatkowo, nowoczesne metody przetwarzania niszczy delikatna lizyne.

Mit: Fermentowane przetwory sojowe w diecie wegetarianskiej dostarczaja witaminy B12.
Fakt: Zwiazek znajdujacy sie w soi, który przypomina witamine B12, nie moze byc uzyty przez organizm czlowieka. W rzeczywistosci, przetwory sojowe powoduja zwiekszone zapotrzebowanie na B12.

Mit: Receptury sojowe sa bezpieczne dla niemowlaków.
Fakt: Przetwory sojowe zawieraja inhibitory trypsiny, które spowalniaja przyswajanie bialek i wplywaja na funkcjonowanie trzustki. W testach na zwierzetach, dieta bogata w inhibitory trypsiny prowadzila do zahamowania wzrostu i zaburzen funkcjonowania trzustki. Przetwory sojowe zwiekszaja zapotrzebowanie organizmu na witamine D, potrzebna dla wytworzenia mocnych kosci i utrzymania normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w przetworach sojowych skutkuje zmniejszeniem zdolnosci przyswajania zelaza i cynku, które sa potrzebne dla zdrowia i rozwoju mózgu a takze systemu nerwowego. W soi brakuje tez cholesterolu równiez potrzebnego do rozwoju mózgu i systemu nerwowego. Megadawki fitoestrogenów w recepturach sojowych zostaly wlaczone w wyniku obecnej tendencji ku coraz bardziej przedwczesnemu rozwojowi seksualnemu dziewczynek i opóznionemu rozwojowi chlopców.

Mit: Przetwory sojowe chronia przed osteoporoza.
Fakt: Przetwory sojowe moga powodowac niedobory wapnia i witaminy D, obydwa skladniki sa potrzebne dla zachowania zdrowych kosci. Wapn z rosolów na kosciach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronia w krajach azjatyckich przed osteoporoza –nie przetwory sojowe.

Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronia przed wieloma rodzajami nowotworów.
Fakt: Raport rzadu brytyjskiego zawiera wniosek, ze istnieja nikle wskazania iz przetwory sojowe chronia przed rakiem piersi lub innymi rodzajami nowotworów. W rzeczywistosci, przetwory sojowe moga spowodowac zwiekszenie ryzyka zapadniecia na nowotwór.

Mit: Przetwory sojowe chronia przed chorobami serca.
Fakt: U niektórych osób, spozycie przetworów sojowych obniza poziom cholesterolu ale nie ma dowodów, ze obnizenie poziomu cholesterolu wplywa na ryzyko zapadniecia na choroby serca.

Mit: Estrogeny sojowe (izoflawony) sa dla ciebie korzystne.
Fakt: Izoflawony sojowe sa roslinno-dokrewnymi destruktorami. Na poziomie zywienia, moga zapobiec jajeczkowaniu i stymulowac wzrost komórek nowotworowych. Jedzenie zaledwie 30g (okolo 4 lyzeczko od herbaty) soi dziennie, moze spowodowac niedoczynnosc tarczycy z objawami letargu, zaparcia, przyrostu wagi i zmeczenia.

Mit: Przetwory sojowe sa bezpieczne i korzystne dla kobiet po menopauzie
Fakt: Przetwory sojowe moga pobudzac wzrost estrogeno-zaleznych guzów i powodowac problemy z tarczyca. Niska aktywnosc tarczycy jest kojarzona z trudnosciami podczas menopauzy.

Mit: Fitoestrogeny w przetworach sojowych zwiekszaja zdolnosci umyslowe.
Fakt: Ostatnie badania wykazaly, ze kobiety z wysokim poziomem estrogenów we krwi mialy nizszy poziom funkcji poznawczych. U japonskich Amerykanów, spozycie tofu w srednim wieku jest wiazane z przypadkami choroby Alzheimera w pózniejszych latach.

Mit: Sojowe izoflawony i izolaty proteinowe maja status GRAS (Generally Recognized As Safe – uznanych za calkowicie bezpieczne)
Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), w odpowiedzi na liczne protesty spolecznosci naukowej, wycofalo ostatnio swoje podanie do FDA (Federal Drug Administration – odpowiednik SANEPID-u) o nadanie statusu GRAS izoflawonoidom sojowym. FDA nigdy nie nadalo statusu GRAS sojowym izolatom proteinowym z powodu zastrzezen dotyczacych obecnosci toksyn i kancerogenów zawartych w przetworzonej soi.

Mit: Przetwory sojowe sa wplywaja korzystnie na twoje zycie seksualne.
Fakt: Liczne badania na zwierzetach pokazaly, ze przetwory sojowe powodowaly bezplodnosc u zwierzat. Spozycie soi przyspiesza wzrost wlosów u mezczyzn w srednim wieku wskazujac na obnizony poziom testosteronu. Japonskie zony czesto serwowaly tofu swoim mezom, kiedy chcialy obnizyc ich witalnosc.

Mit: Nasiona soi sa dobre dla srodowiska.
Fakt: Wiekszosc soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umozliwienia farmerom uzywania duzej ilosci herbicydów.

Mit: Nasiona soi sprzyjaja rozwojowi narodów
Fakt: W krajach trzeciego swiata, nasiona soi zastepuja tradycyjne uprawy i przenosza wartosc dodana wytworzona w przetwórstwie z lokalnych populacji do wielonarodowych korporacji.
_________________
Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby.
 
     
emgoro 
Robert


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Maj 2007
Posty: 7321
Skąd: Szczecin
Wysłany: |15 Paź 2007|, o 18:11   Brokuły i kalafiory zdrowsze, jeśli nie są go

Gotowanie brokułów i innych spokrewnionych z nimi warzyw, kalafiorów, brukselki
czy kapusty, znacznie obniża ich własności przeciwrakowe - wynika z najnowszych
brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy "EurekAlert".
Wiadomo, że w procesie przygotowywania potraw tracimy pewną część cennych
związków zawartych w produktach wyjściowych. Dzieje się tak, gdyż niektóre z
nich, np. wiele witamin, rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury, innym z
kolei szkodzi działanie światła, a część wylewamy do zlewu w trakcie
odcedzania. Są też takie warzywa, jak np. pomidory, w których stężenie związku
przeciwnowotworowego - likopenu - rośnie pod wpływem gotowania.

Naukowcy z Uniwersytetu Warwick prowadzili badania nad wpływem różnych procesów
preparowania popularnych warzyw z rodziny krzyżowych, brokułów, kapusty,
brukselki i kalafiora, na zawarte w nich związki przeciwrakowe - tzw.
glukozynolany. Są one przekształcane w organizmie w przeciwnowotworowe
isotiocyjany dlatego dieta bogata w rośliny krzyżowe może obniżać ryzyko
zachorowania na wiele nowotworów złośliwych. Warzywa testowane przez badaczy
brytyjskich pochodziły z lokalnych sklepików i były transportowane do
laboratorium w 30 minut po kupieniu. Tam sprawdzano jak zmienia się w nich
zawartość glukozynolanów pod wpływem gotowania, gotowania na parze, w kuchence
mikrofalowej oraz smażenia w woku, czyli smażenie w głebokiej patelni z
dodatkiem niewielkich ilości tłuszczu.

Okazało się, że gotowanie miało bardzo niekorzystny wpływ na stężenie
glukozynolanów we wszystkich badanych warzywach. Po 30 minutach gotowania ich
zawartość spadała w brokułach aż o 77 proc., w brukselce - o 58 proc., w
kalafiorze o 75 proc., a w kapuście - o 65 proc.

Inne metody przyrządzania, w tym gotowanie na parze do 20 minut, w kuchence
mikrofalowej do 3 minut i w woku do 5 minut, nie wpływały istotnie na zawartość
tych cennych związków.

Przechowywanie warzyw przez 7 dni w warunkach domowych - tj. w lodówce (w 4-8
st. C), bądź w temperaturze pokojowej również nie powodowało dużych strat.
Natomiast trzymanie ich w niskich temperaturach, jak np. minus 85 st.C obniżało
zawartość glukozynolanów nawet do 33 proc. Do strat dochodziło głównie w
procesie rozmrażania. Z kolei drobne szatkowanie tych produktów prowadziło
nawet do 75 procentowych strat.

źródło Onet.pl
wiadomosci.onet.pl/1538433,16,1,0,120,686,item.html
niestety podany link nie jest już dostępny w bazie Onet.pl, a publikacja miała miejsce w okolicach 21.05.2007
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12